onsdag den 17. marts 2021

Så og Dyrkningsforhold

Hvad skal jeg så mine frø i?

Det vigtigste du skal være opmærksom på når der sås i forkultur er, at der benyttes potter med drænhuller så overskydende vand forsvinder fra jorden.  Start med små potter for så at omplante i takt med, at planterne kræver mere jord og plads. Så-bakker er ideelle hvis du sår små kerner, ofte er der plastik låg til såbakker, alternativ kan man lægge et plastpose omkring. Med et plastik låg over planterne ,vil temperaturen stige, og luft fugtigheden vil bevares, hvilket er godt for tropiske planter (Farrell,H. (2016) s 32)

Så og prikel jord er finkornet jord, der har et næringsforhold der hindre at svide de fine rødder. I forbindelse med omplantningen,  skal man overgår til en god næringsberiget pottemuld.

Alternativ kan man uden, at det går uf over spiringen og senere dyrkningen, benytte emballage fra dagligvarer. Det er vigtig at beholderne er rengjorte inden de benyttes til spirring, Sidder der rester at mad, starter der en forrådnelse proces, hvilket hindre spiringen. Det er vigtig at der laves drænhuller i disse genbrugs beholder (Farrell,H. (2016) s 34).

Klar til såning.

Når du har fundet de beholdere du vil anvende, lavet drænhuller, fylder du beholderen med jord, bank beholderen let ned i underlaget for at hindre lufthuller. Vand jorden grundig igennem, så du undgår at skylle kerner væk i forbindelse med 1. vandning. Kernerne/frøese lægges/sås i en dybde, der er det dobbelte af kernen/frøet. Sørg for at holde jorden fugtig, da frøens/kernens spirrings proces starter når har suget så meget vand til sig, at det sprænger (Farrell,H. (2016) s 40).

Planter i naturen smider frøene i efteråret, og frøet venter med at starte spirringen i foråret.Det er for at undgå at de små sarte planter, går til i de kolde vintermåneder. Efterårets indsamlede frø kan snydes til at tro at det har været vinter, ved at lægge frøene/kernerne på køl i nogle uger (Farrell,H. (2016) s 42).

Litteratur: Farrell,H.(2016) Så dine frø og kerner (s12-40).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Biotop i forandringer