Velkommen til bloggen der har etableret i forbindelse med pædagog studiet. Der vil blive lagt indlæg op fra min biotop, fra området omkring Ribe slotsbank.
torsdag den 28. januar 2021
Frilufttur Jette
mandag den 25. januar 2021
BIOTOP Jette Opgave B Aktivitet 2/4
Dagens aktivitet med dagplejebørnene, var en gåtur rundt i BIOTOPEN. Formålet med turen var at få taget det uge billede jeg lægger på i hver uge. Inden gåturen, havde jeg ikke planlagt en egentlig aktivitet med turen. Ofte har vi under formiddagsfrugten talt om hvor vi skal gå hen idag. At være fastlåst i en egentlig aktivitet blokere for at blive i de læringsprocesser, der opstår under de spontane oplevelser. I dag var vi så heldige at opleve hvordan vandet i båden var frosset til is. Det var spændende om vi kunne bryde isen og hvor mange kræfter vi skal bruge på det. Da der så kom hul, kunne vi få noget af det flydende vand til at skvulpe op over isen.
Da vi gik i græsset var det underligt at gå på, det var stivfrossen, der hvor vi tidligere havde samlet blade op, ville vi se om vi også i dag kunne samle nogle balde op. Det kunne vi ikke de var frosset fast i græsset.
Hjemme igen fandt vi nogle blade der lå i læ på terrassen, dem puttede vi i en spand, vi satte en mindre spand oveni. Nu håber vi at det hele er frosset til is i morgen, så vi kan tønde et lys i islygten.
Og sandelig dagen efter fremtryllede vi flotte islygter der var kolde at rører ved. Jeg tænder hver morgen et lys og sætter ud i lygten, så de står lysende og tager imod.
torsdag den 21. januar 2021
BIOTOP opgave B Aktivitet 1/4
Udstyret med spande, gik vi på opdagelse og indsamlede en masse våde blade, som vi tog med hjem. Med børnene placeret rundt omkring bordet, bredte jeg bladene ud, så alle kunne se og rører. Jeg havde lagt et forstørrelse glas, og straks var der intresse for at undersøge hvad det nu var for en, og hvad man kunne med denne. Der kom hurtig en bænkebidder frem, et barn blev meget forskrækket og viste stor utryghed, rejste sig op på stolen og ville ned i en fart. da det lille dyr kravlede hen mod sig. Barnet faldt til ro da jeg kom om og holdt om barnet, efter et lille stykke tid, kunne barnet holde til at se på bænkebideren ,når den kravler rundt på bordet, hvis jeg hele tiden er lige bag hende. Et andet barn reagere med begejstring og øjne der strålede, ivrigt forsøget barnet at samle bænkebideren op med pincetgreb. Et barn på 11 mdr greb ud efter de kolde og våde blade, følte på dem, undersøget hvordan de smager, mistede grebet på bladene, kiggede på fingerne og forsøgte at fjerne det snavs der nu var på hænderne. Sammen med de to store børn italesætte jeg de ting vi så og oplever, da det ene barn og eftermiddagen skulle hjem, bliver mor introduceret for spanden med blade, der nu er var sat uden for døren, jeg hører barnet fortælle mor at der er bænkebidder der nede.
Når jeg i forbindelse med en sådan aktivitet tænker de styrkede pædagogiske læreplaner kommer jeg omkring alle seks læreplanstemaer.
Når vi skal i tøjet skal børnene vente på tur, der styrker der alsidige personlig udvikling, Jeg får de store børn til at hjælpe med at finde fodtøj til de små, de lærer at tage hensyn og tilsidesætte egne behov og styrker derved den sociale udvikling. For at alt dette kan fungere så bruger jeg kommunikation tilrettet hver enkelts barns niveau. Kroppen, sanser og bevægelse er under hele aktiviteten i brug. Alle børn i børnegruppen, uanset alder bliver styrket i Temaet, Natur, udeliv og Science. Fra det lille barn der får fingerne i bladene og sanser, til de store der får italesat de elementer vi møder. Kulturen lærer de når jeg italesætter hvordan vi skal opføre os i naturen. Sammen med det barn der forstyrrede en solsort der var igang med at hive en orm op af jorden, fik jeg en snak om at vi kunne prøve at stå stille og kigge på fuglen så den ikke blev forstyrret og bange.
Jeg reflekterede efterfølgende på det barn der reagerede meget voldsomt på bænkebideren der gik på bordet. Piagets begreb om de medfødte evner til at danne skemaer, om de sanselige oplevelser, vi oplever helt fra spæd. I følge Piaget bygges skemaerne op, og de er under løbende ændringer og forandringer. I følge denne teori antager jeg at barnet endnu ikke har mange oplevelser med natur og små dyr, og derfor ingen forforståelse af hvad der kunne ske, hun blev utryg og havde brug for at jeg sad hos hende. Jeg vil forsøge at give barnet flere af disse oplevelser, hvor jeg nu er forberedt på reaktionen og kan give barnet den tryghed der skal til for at vove sig ud i noget ukendt.
https://www.uvm.dk/dagtilbud/paedagogiske-redskaber-og-rammer/den-styrkede-paedagogiske-laereplan
Edlev Lasse Thomas, (2019) Natur og miljø i pædagogisk arbejde 3. udgave Munksgaard
BIOTOP opgave A Jette
Hvad er den for en lille "fætter"? Den dukkede op sammen med bænkebidere, da vi bragte våde blade med hjem og bredte ud på bordet.
BIOTOP opgave A Jette
Under nogle sten kravlede denne fyr frem. En bænkebider.
På billedet herunder kan man se flere, en enkelt ligger helt krøllet sammen, den er nok lidt træt af at jeg fjernede den sten den var krøbet i hi under.
lørdag den 16. januar 2021
Biotop opgave A Jette Pil
Biotop opgave A Jette Råge
Jette Biotop opgave A. Solsort der finder mad.
Solsorten som jo er en af danmarks talrige ynglefugle, så jeg på tur i Biotopen med dagplejebørnene. Den var igang med af finde mad i engen.
https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=15910
Biotop opgave A Jette Dyr
På tur rundt i Biotopen den 15.1.21 indfangede jeg disse fem fugle.
Rødhalsen der lystig kvidrede og hoppede rundt i det nøgne træ.
Ringduen indfangede jeg lige i det den lettede. Jeg er ellers ikke så gode venner med ringduerne idet jeg har dem mistænkt for at spise de næsten modne pærer på pæretræet i min kolonihave i sommers.
Ænderne svømmede rolig rundt i sideløbet fra åen. Da jeg googlede for at blive lidt klogere på ænder, finder jeg ud af af der findes flere forskellige arter, blandt andet Pibeand, Skeand, Gravand, Krikand og endelig Gråanden, der i danmark er den mest almindelige and. Det er let at kende hanner og hunner fra hinanden, hunden er grå hvorimod hannen har farver. Jeg blev betaget af det flotte farvespil på hannens hoved fra grøn over i blå, og den tydelige og skarpe overgang til hvid ned af halsen.
https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=01860¨
Eftersom gråspurven er et af de mest talrige ynglefugle i danmark, mødte jeg også denne på min tur. Hannen der har en sort hageplet, der om sommeren breder sig ned over brystet. Denne plet er et statussymbol, idet hanner med en lille plet viger for hanner med en stor plet.
https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=15910
I mergelgraven rundt om slotsbanken svømmede der to flotte hvide svaner. Svanerne svømmede stolt rundt, og ind imellem vendt de bunden i vejret og dykkende under vandet, søgende efter føde.
torsdag den 14. januar 2021
Biotop opgave A Jette Muldvarpe og lommepenge
Biotop opgave A Jette Blade
https://www.skoven-i-skolen.dk/content/elm-ulmus-glabra#biologi
Biotop opgave A Jette Brombær
Biotop opgave A Jette Hybenrose
Biotop opgave A Jette Siv det måske nok istedet for er strå?
Jeg har samlet siv i Bioropen, sivet står op af en skrå skrænt, på trods af at det står højt er der på dette tidspukt fugtig. Jeg har forsøgt at google mig frem til navnet på dette siv uden held. Istedet kom der adskillige andre arter af siv frem blandt andet
Spidsblomstret siv, Fin si, sandsiv, Glanskapslet siv, Klit siv, Tudesiv, Lidensiv
- Umiddelbart syntes jeg ikke at nogle af de sivarter der er beskrevet på naturbasens side ligner det siv jeg har samlet, eller det jeg troede var siv. For mens jeg har googlet, kom jeg til at tænke på om det mon er strå istedet? Jeg har forsøgt mig på at finde frem til hvilken form for stå der er tale om, dog uden held. Tror det må være strå, det jeg har kunnet finde frem til ved hjælp at ordbogen er at strå er hule stængler der bære plantens aks.
onsdag den 13. januar 2021
Biotop opgave A Jette Rød hestehov
Biotop opgave A Jettes, begrundelse for valg af Biotop
Jeg har valgt at min biotop skal ligge i gå afstand fra mit hjem, da det gør det muligt for mig at besøge stedet i løbet af min arbejdsdag. Området har grus belagte stier der gør det muligt at komme der med barnevogn. Det er et fredet område, hvor foreningen "gamle præg" varetager udlejningen af kolonihaver. Jeg er selv ejer af en af kolonihaverne, og er bekendt med vedtægterne for området.
Biotop opgave A Jette Uge 2
-
Ugentlig har jeg taget et billede fra samme position i biotopen, de første uger var der stadig blade på brombærbuskene, og det ses tydelig p...
-
Pædagogisk aktivitet med Vores sneglehold. Børn i dagpleje er de yngste børn i dagtilbud. Der er fra barnet starter, til det slutter konti...
-
Solsikkkens livscyklus er opdelt i seks faser. 1. Såning af frøet, frøet er omgivet af en hård brun, flødefarvet eller stribet skal. Skalle...