Ugentlig har jeg taget et billede fra samme position i biotopen, de første uger var der stadig blade på brombærbuskene, og det ses tydelig på de seneste billeder, at bladene nu er faldet af, og buskene står klar med nye skud.
Velkommen til bloggen der har etableret i forbindelse med pædagog studiet. Der vil blive lagt indlæg op fra min biotop, fra området omkring Ribe slotsbank.
mandag den 22. marts 2021
Biotop i forandring, status
Ugentlig har jeg taget et billede fra samme position i biotopen, de første uger var der stadig blade på brombærbuskene, og det ses tydelig på de seneste billeder, at bladene nu er faldet af, og buskene står klar med nye skud.
søndag den 21. marts 2021
Fastholdelse af intressen for sneglene!
lørdag den 20. marts 2021
Solsikkens livscyklus
Solsikkkens livscyklus er opdelt i seks faser.
1. Såning af frøet, frøet er omgivet af en hård brun, flødefarvet eller stribet skal. Skallen tjener et beskyttende formål. Når forholdene i jorden er gunstige, med den rette temperatur og fugtighed, spirer frøet.
2. Spiring tager under de rette forhold ca- 5 dage, frøets blødgøres ved fugtigheden fra jorden og tillader at der starter en spiringsproces. Den første rod fra frøet forankres dybt i jorden, og sender en enkelt stamme op af jorden, og kaldes nu en frøplante.
3. I takt med at temperaturen stinger vokser plantens stamme. I jorden udvikler roden sig, ved at udvikle mindre rødder rundt om en midterrod.
4. I enden af stammen udvikles knopper der efter ca. 3 uger folder sig ud og bliver til blomster.
5. Sidst på sæsonen taber solsikken de gule eller brunlige kronbladene. Koppen krymper sammen og der udvikles frø der sidder tæt pakket.
6. Efter ca. 30 dage er frøene modnet og falder af, eller kan pilles ud, gemmes til kommende sæson og genplante.
Litteratur:
https://da.thpanorama.com/articles/biologa/el-ciclo-de-vida-del-girasol-para-nios-y-adultos-con-imgenes.html
Ahorn fra frø til plante
onsdag den 17. marts 2021
Så og Dyrkningsforhold
Hvad skal jeg så mine frø i?
Det vigtigste du skal være opmærksom på når der sås i forkultur er, at der benyttes potter med drænhuller så overskydende vand forsvinder fra jorden. Start med små potter for så at omplante i takt med, at planterne kræver mere jord og plads. Så-bakker er ideelle hvis du sår små kerner, ofte er der plastik låg til såbakker, alternativ kan man lægge et plastpose omkring. Med et plastik låg over planterne ,vil temperaturen stige, og luft fugtigheden vil bevares, hvilket er godt for tropiske planter (Farrell,H. (2016) s 32)
Så og prikel jord er finkornet jord, der har et næringsforhold der hindre at svide de fine rødder. I forbindelse med omplantningen, skal man overgår til en god næringsberiget pottemuld.
Alternativ kan man uden, at det går uf over spiringen og senere dyrkningen, benytte emballage fra dagligvarer. Det er vigtig at beholderne er rengjorte inden de benyttes til spirring, Sidder der rester at mad, starter der en forrådnelse proces, hvilket hindre spiringen. Det er vigtig at der laves drænhuller i disse genbrugs beholder (Farrell,H. (2016) s 34).
Når du har fundet de beholdere du vil anvende, lavet drænhuller, fylder du beholderen med jord, bank beholderen let ned i underlaget for at hindre lufthuller. Vand jorden grundig igennem, så du undgår at skylle kerner væk i forbindelse med 1. vandning. Kernerne/frøese lægges/sås i en dybde, der er det dobbelte af kernen/frøet. Sørg for at holde jorden fugtig, da frøens/kernens spirrings proces starter når har suget så meget vand til sig, at det sprænger (Farrell,H. (2016) s 40).
Litteratur: Farrell,H.(2016) Så dine frø og kerner (s12-40).
mandag den 15. marts 2021
Fra frø til plante til frø.
torsdag den 11. marts 2021
Plantehold 1. blokindlæg
Frø fra vilde plante
- Grankogle
- Fyrkogle,
- Hybenrose, mariebær,
- Frø fra ellekogle
- Ahorn
Frø fra køleskabets grønt skuffe / køkkenskuffen / krydderihylden
- Boghvedekorn
- Hørfrø
- Peberfrugt
- Tomat
- Honning melon
- Æblekerner
- Avokado
Frø fra Frøposer
- Karse
- Purløg
- Zennia
- Solsikker
- Bønner
- Pluk Salat
- Kartofler
Kommende blok indslag vil omhandle
- Klima, vanding, gødning lysforhold, temperatur mv. Hvad er et frø? Hvad er en plante / plantens forskellige dele? Formeringsformer. Angiv litteratur og eventuelle links
- Forskellige dyrkningsforhold: Potter, drivbænke mv. beskrives. Lav evt. en tegning / plakat
- Kredsløb: Tegn kredsløbet for en af jeres planter (et økosystem). Før logbog på bloggen og læg fotos eller film af udviklingen i planteholdet der også
- Der vil komme blokindlæg omkring et spirings forsøg med en bønne, hvor vi ser forvandlingen dag for dag.
onsdag den 10. marts 2021
Snegle-Lego-House
Pædagogisk aktivitet med Vores sneglehold.
mandag den 8. marts 2021
lørdag den 6. marts 2021
Hvad kan jeg bruge skygger til sammen med mine dagplejebørn.
På en solskinds dag i februar, gik jeg tur med mine dagplejebørn. På væggen vi gik langs med, kunne vi se hvordan solens stråler skinnede, og vores kroppe dannede skygger der bevægede sig. Jeg lavede forskellige bevægelser/figurere der som skygger kunne ses på væggen. De to ældste børn opfangede, at det var mine bevægelser der kunne ses på væggen, de deltog selv med at lave skygger af kroppen.
Efterfølgende har jeg reflekteret over det med de korte eller lange skygger og hvordan er det nu kl 12.00, hvor der ikke rigtig fremkommer skygger af kroppen idet solen står højt på himlen gælder det kun til somme solhverv?
Jeg satte mig for at at lave et naturvidenskabelig projekt sammen med dagplejebørnene, med fokus på solen og dens skygge.
SMTTE
Sammmenhæng:
Med smttemodellen som didaktiskværktøj vil jeg lede og udvikle et pædagogisk forløb med fokus på sol og skygge. Projektets målgruppen er min dagplejegruppe bestående af 5 børn, i alderen 1 til 2,11år, der alle er godt bekendt med at være i uderummet, dels på gåture, hjemme i haven og nu siden valgfri modul i BIPTOPEN.
Mål:
At lave et solur, og gøre børnene bevidste om at solen flytter sig. Udvikle aktiviter sammen med børnene hvor vi leger med solens skygge.
Tegn:
- At børnene efterfølgende gør opmærksom på når vi møder skygge
- At de bliver opmærksom på selv at lave skygge med kroppen.
- At børnene benytter soluret til at orientere sig om vi snart skal spise.
Tiltag:
- Lave et solur på en papskiven, efterfølgende overføre linjerne til
- et transportabel solur, hvor de fire verdens hjørner er indtegnet.
- Når solen står lidt højere på himlen, hen mod sommer, skal der laves et sol ur i haven, hvor der er indtegnet symboler for leg, frokost, middagshvil og eftermiddags frugt.
- Sætte sortplastik for ruderne på en solskinsdag, lave et hul med en diameter på 10 cm, så de kan se solstrålen flytter sig.
- Tilegne mig viden solens placering på himlen vinter og sommer.
Evaluering:
Jeg har ikke endnu kunnet afprøve soluret helt med børnene, jeg er afhængig af solskins vejr og en dag hvor børnene er i stand til fordybelse. Årstiden gør at solen står lavt på himlen og derfor er den ikke så længe i min smalle have.
Børnene har vist intresse når jeg har vist dem silhuetter af os på vejen. Jeg har vist hvordan jeg med hænderne kan lave profil og skygge på muren, og jeg har iagttaget at det ældstebarn en dag selv forsøgte at lave skygger.
Jeg har endnu ikke afprøvet at sætte sort plastik for ruderne, opnåede dog at optegne solfeltet en dag. desværre var der et barn der slettede alle spor.
Soluret i haven må vente til længere hen mod sommer.
Fremstilling af solur.
Midt i februar, skinnede solen fra en skyfri himmel, dog stod solen ikke så højt på himlen, at jeg kunne lave uret alle steder i haven, men på terrassen ramte solstrålerne kl 9,45, så jeg satte igang med at fremstille et solur.
Jeg brugte en pap tallerken, hvori jeg stak en blyant igennem i centrum, for hver time der gik markerede jeg hvor skyggen var. Jeg indstillede en alarm for hver time der gik, så jeg ikke missede et klokkeslet.
-
Ugentlig har jeg taget et billede fra samme position i biotopen, de første uger var der stadig blade på brombærbuskene, og det ses tydelig p...
-
Pædagogisk aktivitet med Vores sneglehold. Børn i dagpleje er de yngste børn i dagtilbud. Der er fra barnet starter, til det slutter konti...
-
Solsikkkens livscyklus er opdelt i seks faser. 1. Såning af frøet, frøet er omgivet af en hård brun, flødefarvet eller stribet skal. Skalle...